Muziek | Douw Fonda 

 Quatuor pour la fin du temps Olivier Messiaen      |  Fratres Arvo Pärt   TaTaTaTa Jacob ter Veldhuis   |  Sarabande Suite Nr. 3   J.S Bach 

Het wereldberoemde werk Quatuor pour la fin du temps van Olivier Messiaen heeft een bizarre ontstaansgeschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog werd Messiaen (1908-1992) gevangengenomen te Görlitz. Waar hij een violist, een cellist en een klarinettist ontmoette. Voor die bezetting, aangevuld met zichzelf achter de piano, schreef hij dit werk. Een Duitse kampbewaker voorzag hem van potlood, papier en instrumenten, die overigens niet in al te beste staat waren. Op 15 januari 1941 ging het werk in het kamp in première, met een publiek bestaande uit 500 krijgsgevangenen en bewakers. Messiaen schreef dit werk dus als een gevangene. Ondanks de barre omstandigheden nam hij de artistieke vrijheid en creativiteit om dit werk te componeren. Messiaen tovert een sfeer tevoorschijn en speelt met het fenomeen ‘tijd’, waardoor zowel (als) de spelers als de luisteraars meegevoerd in verschillende stemmingen. Douw Fonda op cello en  Kanako Inoue op piano.

De Amerikaanse-Nederlandse cellist Douw Fonda volgde zijn opleiding bij Steven Doane aan de Eastman School of Music (Rochester) en bij Timothy Eddy in New York. Hij won diverse concoursen en speelde als solist met orkesten in Boston en New York. In Nederland studeerde hij barokcello aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en soleerde met het barokorkest. Als gepassioneerde kamermusicus maakt Douw deel uit van o.a. het Vespucci Kwartet en Benjamin Franklin Trio. Hiernaast is hij werkzaam als plaatsvervangend aanvoerder cello bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

 

 
 
 
E-mailen